Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine.” - Alan Turing

De imitation game is een film over het leven en werk van Alan Turing en is een absolute aanrader! In de film komen een hoop ethische / morele aspecten aan bod die de film erg interessant maken. De film is inmiddels bekroond met vele awards en nominaties.

Wie was Alan Turing? Alan Turing zou je kunnen zien als een van de grondleggers van machines en computers zoals we die nu kennen. Hij is geboren in 1912, was wiskundige, en heeft belangrijk werk verricht tijdens de 2e wereldoorlog. Lange tijd is dat werk verborgen gebleven omdat er een zware geheimhouding op ruste. Sinds een paar jaar is er meer over bekend geworden doordat er een boek over zijn leven en werk geschreven is. De film is geïnspireerd op het boek en is te zien op het witte doek.

In de film staat het kraken van de Enigma code centraal. De Enigma codering werd door de nazi's gebruikt om hun onderlinge militaire communicatie te beveiligen. Door middel van een codeer machine werden berichten versleuteld, en vervolgens werden de berichten verstuurd. Aan de ontvangende kant werden de versleutelde berichten door een zelfde codeermachine weer omgezet naar begrijpbare woorden. Alan Turing probeert in de film samen met groep wetenschappers de Enigma code te kraken wat ze uiteindelijk lukt door de inzet van een door hen zelf ontwikkelde machine. Vervolgens is er een dilemma omdat de Duitsers niet mogen weten dat de Enigma code is gekraakt. Er moet dus erg zorgvuldig met de verkregen informatie omgegaan worden. Er wordt door sommigen geschat dat de oorlog twee jaar korter geduurd door het werk van Turing.

In 2013 is Alan Turing postuum gratie verleend door Koningin Elizabeth. Turing werd in 1952 namelijk veroordeeld voor homoseksualiteit, in 1954 pleegde hij zelfmoord. Door de gratie heeft hij eerherstel gekregen.

Waarom een blog over deze film? In de eerste plaats omdat het een erg mooie film is maar ook vanwege de actualiteit. In hoeverre is bijvoorbeeld de berichten versleutelingen die we gebruiken op het internet (HTTPS) door anderen af te luisteren? En zijn bijvoorbeeld onze internet bankieren transacties nu of later af te luisteren? Deze week kwam computer fabrikant Lenovo nog in het nieuws omdat de software op hun laptops voorzien was van malware waardoor het HTTPS verkeer af te luisteren zou zijn. Daarnaast is er nog steeds een continue berichten stroom over het werk van de NSA. En de hack bij Diginotar kan iedereen zich ook nog goed herinneren.

Begin deze maand kwam er een grappig bericht in het nieuws. Tijdens de renovatie van het gebouw waar Alan Turing werkte tijdens de tweede wereld oorlog zijn in de dakisolatie aantekeningen gevonden van Turing. In plaats van de aantekeningen te vernietigen, gebruikte hij ze om de kou buiten te houden.